Oblačenje prema figuri – različiti tipovi ženske građe01
Da li se oblačite u skladu sa vašom figurom? Postoje četiri osnovna tipa gradje ženskog tela, a poznavanje okvira u kom je vaše telo može da bude korisno jer samo tako možete da kreirate odgovarajuci izgled koji istice ono najbolje na vašoj figuri. Obimi i kilogrami menjaju se tokom života, ali ne i grada – ona je odredena strukturom skeleta

KRUŠKA

Najcešca grada ženske figure je kruška. Ako je vaš gornji deo tela primetno manji od donjeg i ako, kad se ugojite pet kilograma, cetiri kilograma se natalože na bokovima i butinama, pripadate ovom tipu. Kruška tip može imati dug i tanak vrat, povijena ili spuštena ramena, povijenu kicmu, male ili srednje grudi, definisan struk i potpuno izražene obline. Ovaj tip grade sigurno ima veoma zaobljene bokove, butine i zadnjicu. Bez obzira na broj kilograma svaki od tipova grade ima svoje karakteristike (naravno da one negativne postaju ocitije sa viškom kilograma).

JABUKA

Jabuka grada je prepoznatljiva po tome što je gornji deo tela primetno veci od donjeg, a vecina mase nalazi se u predelu stomaka. Struk nije definisan i širok je, a ovaj tip može imati puno lice i vrat, široka ramena, srednje ili velike grudi, uske bokove i tanke noge. Od pet dobijenih kilograma, cetiri ce se nataložiti u predelu struka i stomaka.

PEŠČANI SAT

Najidealnija ženska figura je ravnomerna obla figura (sa oblinama na svim tipicno ženskim mestima), sa jasno definisanim strukom-figura pešcanog sata. Ovaj tip dobijene kilograme ravnomerno rasporeduje po oblinama, a karakteristike koje može da ima su simetricna širina ramena i bokova, pune, oblikovane grudi, srednji ili širi kukovi koji su proporcionalni sa ramenima i lepo oblikovane noge. Ovaj tip figure smatra se najidealnijim tipom ženske grade.

PRAVOUGAONIK

Kod pravogaonog tipa – ravne figure, bez mnogo oblina,pet kilograma viška ce se rasporediti po citavom telu – od lica i ruku do ostatka tela.

PRIKRIVANJE MANA

Za svaki od navedenih tipova postoje stilski saveti – kako se obuci tako da se mane prikriju, a “uspešniji” delovi figure dodu do izražaja. Za kruška tip savetuje se da treba naglasiti lice, vrat, grudi i ruke, jabuka treba da naglasi noge, kukove i ruke, a pešcani sat ramena, grudi i struk. Za pravouganu figuru važno je da krojem odece naglasi (i vizuelno docara) neki od atributa ženstvenosti. Za kruška (ali i jabuka) tip idealne su suknje A-kroja, dužine do kolena – kod prvog tipa ona skriva jacu zadnjicu, bokove i butine, a kod drugog stvara iluziju definisanog struka.

SUKNJA, PANTALONE

Kruška tip treba da izbegava mini suknje, dezenirane i svetle pantalone, detalje kao što su našiveni džepovi ili rajsferšlusi u predelu bokova. Previše vrecasti ili previše uski gornji delovi takode su za izbegavanje, a jakne i blejzeri treba da se završavaju bilo gde, osim na najširem delu bokova (ako nemate višak kilograma jakna može da bude do struka). Haljine koje se blago šire od struka (a na struku su secene) takode se preporucuju ženama sa kruška gradom a podignut struk na haljini može da odvuce pažnju od problematicnih zona.

V IZREZ, ČAMAC IZREZ

Žene jabuka grade bi trebalo da nose sve vrste izreza oko vrata (V izrez, camac), košulje, dekoltee, da izbegavaju duge i pufnaste rukave. Prednji džepovi na pantalonama mogu vizuelno da ublaže problem sa stomakom, dok džepove na zadnjici i uske i vrecaste stvari treba izbegavati. Žene jabuka grade su idealan tip i za razne ravne haljine i preporucuje im se da noge isticu kratkim suknjama i onim iznad kolena.

GREŠKE, GREŠKE, GREŠKE

Žene, naravno, iz neznanja ili sujete, prave razne stilske greške koje ne laskaju njihovoj figuri.
Najcešća greška upravo je – ne sagledati svoju gradu, zato što žena (ali i muškarac) ne može sa njom da se pomiri. Ova greška je najvidljivija kod mladih devojaka koje hoce pošto-poto da izgledaju kao neke poznate licnosti (kod nas su to pevacice i TV lica). Onda nekada na ulici primetim ono što se zove: ‘videla žaba da se konji kuju’ – devojcice koje još u osnovnoj školi hoce pre vremena da izgledaju seksi, pa nespretno teturaju na visokim potpeticama i žmirkaju kroz tonu šminke, sakrivajuci cinjenicu da su, u stvari, klinke.

SKLAD S “NAJBOLJIM” GODINAMA

Druga strana medalje su žene u godinama koje ne mogu da se pomire sa starenjem, pa takode preteruju sa šminkom i uprkos kilogramima se utežu u helanke, uske suknje i visoke potpetice, insistiraju na dekolteu i drugim znakovima seksepila, što je opet neprimereno. Deluje kao neka vrsta parodije. Možda je to buducnost pomenutih devojcica? Seksipil se ovde još uvek doživljava kao glavni ženski adut. Mislim da je precenjen i iskarikiran, a još uvek dosta definiše ukus žena i uslovljava njihov izbor odece.

ISTICANJE NAJLEPŠEG

Svakako da ne treba naglašavati ono što je nepravilno, vec stvoriti iluziju da imate ono što nemate, pa skrenuti pažnju na te delove tela atraktivnim detaljima ili krojem. Žena širokih kukova (kruška) bi trebalo da naglasi torzo i ramena, “jabuka” bi trebalo da istakne noge, dok žena bez oblina može da naglasi kukove možda nekim karnerom, apliciranim detaljem ili puf džepovima, koji nisu pak preporucljivi za osobe sa izraženim oblinama.

Nisko secene farmerke ne stoje osobama sa širokim kukovima, jer ih još više naglašavaju. One, kao i otkriven stomak, najbolje stoje ženama sa proporcijama pešcanog sata. Interesantno je da se višak kilograma naglašava i preuskom i preširokom garderobom (iako mnoge žene širom odecom pokušavaju da ih prikriju), tako da je tu najbolje naci sredinu. Visoke žene ce izgledati niže u suknji dužine do kolena, nego u kratkoj ili dugoj.

Osobe koje su niske i punacke bi svakako trebalo da izbegavaju upadljive desesne i aplikacije, jer ce ih to još više proširiti i istaci obline više nego jednobojan maperijal, a posebno crni. Zato se crna preporucuje ženama koje hoce svoje obline vizuelno da ublaže. Duža jakna ce “umanjiti” prevelike grudi, a šira suknja srednje dužine im može držati ravnotežu, pa ce biti manje istaknute. Uske pantalone (posebno “overlength” koje pokrivaju deo štikle) mogu da izduže noge. Žena sa visokim torzom ne bi treblo da nosi nisko secene pantalone i go stomak, jer bi ga tako još više izdužila. To ce bolje stajati osobama sa dugim nogama i kratkim torzom. Punacke osobe bi trebalo da izbegavaju horizontalne pruge, a mršave vertikalne. Šavovi koji vizuelno “ukrajaju” delove tela korisni su za osobe sa stomakom ili sa preširokim ramenima.. I tako dalje…

Izvor:nadlanu.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.3/10 (21 votes cast)
Oblačenje prema figuri - različiti tipovi ženske građe, 6.3 out of 10 based on 21 ratings

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>